Ardjan Kolster: e-reader specialist

E-reader informatie

 

 

Klik op één van onderstaande koppelingen voor meer informatie over:

 

KIES ZELF DE MEEST GESCHIKTE E-READER:


 

E-READERS:

Waarom zou ik een E-reader kopen?

Algemene informatie over E-readers.

Gemeenschappelijke kenmerken van E-readers.

Vergelijkingstabel E-readers.

Geheugen en aantallen E-books.

Wat is e-Ink / Pearl E-ink / SiPix en hoe werkt het beeldscherm?

Advies van Eas-E-reader.

 

E-BOOKS:

Gratis E-books downloaden.

Bestandsformaten van E-books.

Beveiliging van E-books (DRM).

 

FIRMWARE, THUIS INSTALLATIE & E-READER PRESENTATIE:

Kan ik voor een gezelschap een E-reader presentatie krijgen?

Welke e-reader moet ik kiezen? Kan er een demonstratie gegeven worden?

 

LEESHULPMIDDELEN

Daglichtlampen

Loepen

 

 

 

 

WAAROM KIEZEN VOOR EEN E-READER?

 
"Ik wordt gek van het gesjouw met al die boeken als ik op vakantie ga!"

- U kunt met gemak 100 e-books op een e-reader zetten maar ook 10000 als u zou willen. U zit dus nooit meer zonder leesmateriaal, zonder extra gewicht!


"Als ik van mijn tablet probeer te lezen in de tuin spiegelt dat ding als een dolle."

- Een echte e-reader heeft een e-ink scherm. Dit scherm weerspiegelt niet en is uitstekend leesbaar in de zon. Hoe meer licht des te beter.


"Ik las ergens dat e-readers tegenwoordig ook licht geven maar dan is het toch hetzelfde als van een tablet lezen?"

- Een E-ink scherm geeft van zichzelf geen licht zoals het scherm van een tablet dat wel doet. De laatste generatie e-readers heeft ingebouwde LED verlichting. Kleine LED lampjes zijn in de rand ingebouwd en een speciale licht geleidende folie zorgt voor een egale verspreiding van het licht. Het is alsof er een lamp op schijnt en het leest net zo rustig als van papier.

 
"Als ik een tijdje een tablet vast heb gehouden dan breekt mijn pols zowat."

- Een e-reader weegt ongeveer 200 gram. Dit is lichter dan een gemiddeld boek van 400 bladzijden (300 gram). Een e-reader is langdurig vast te houden zonder dat u last van uw polsen krijgt.


"Ik kan die kleine lettertjes van een boek niet goed meer lezen."

- Op een e-reader kunt u de letters zo groot maken als u zelf wilt. De e-reader zorgt ervoor dat de zinnen netjes afgebroken worden.


"Vergeet zo'n e-reader dan niet waar ik gebleven ben?" 

- Een e-reader onthoudt van ieder e-book dat u aan het lezen bent waar u bent gebleven. Deelt u een e-reader met elkaar en leest u hetzelfde e-book dan kunt u zelf een "ezelsoor" maken zodat u de pagina snel en makkelijk kunt terugvinden.


"Ik weer niet meer waar ik al die boeken moet laten."

- Een e-reader is de oplossing voor uw opslag problemen. De meeste boeken leest u waarschijnlijk nooit meer maar een boek weggooien is zonde. Koopt u de mooie, gebonden boeken die u nog eens gaat lezen maar koop alle ontspanningslectuur als e-book.
 
 
 
 
 
Terug naar boven

  

 

ALGEMENE INFORMATIE OVER E-READERS

 

DEFINITIES

E-book = een bestand dat op een E-reader gelezen kan worden. De inhoud van een papieren boek; het verhaal.
E-reader = het elektronische apparaat dat het E-book weergeeft. Het papier en de kaft van een papieren boek. Wordt ook wel een E-book reader genoemd.
E-paper = kan zowel een elektronische krant aanduiden als het speciale scherm waarmee een E-reader is uitgerust.
E-ink = de  techniek waarmee het E-paper letters kan laten zien. Meer hierover:E-ink.
 
INTRODUCTIE
Ondanks het feit dat E-readers al een tijd beschikbaar zijn is het pas sinds 2009 dat het elektronisch lezen van boeken aan populariteit wint. Inmiddels zijn er verschillende E-reader leveranciers en vele aanbieders van E-books waaronder de grootste boekenwinkels van Nederland. In Amerika lijkt er zelfs sprake te zijn van een hype. De grootste on-line boekenwinkels Amazon.com en Barnes&Noble zijn hier met hun eigen E-book readers op de markt gekomen: de Kindle en de Nook.
De reden dat het elektronisch lezen zo aan populariteit wint heeft met een aantal voordelen van E-readers te maken. Hiervan zijn het speciale energiezuinige E-ink scherm en het feit dat er steeds meer E-book titels beschikbaar komen de belangrijkste.
 
KOPIEER BEVEILIGING E-BOOKS (DRM)
Er zijn E-books die vrij zijn van auteursrecht en waarvoor niet hoeft te worden betaald. Een van de grootste aanbieders van gratis E-books is www.gutenberg.org.
Voor E-books die niet vrij zijn van auteursrechten dient betaald te worden. Om kopiëren tegen te gaan zijn er verschillende systemen bedacht. Zo leest de Kindle van Amazon alleen boeken die via Amazon gekocht zijn. Een ander systeem is het DRM (Digital Rights Management) systeem van Adobe. Voor deze laatste standaard, het ePUB bestandsformaat, is in Nederland  gekozen. Het lijkt erop dat dit de wereldwijde standaard gaat worden nu  onlangs Taiwan en China ook voor dit formaat hebben gekozen.

Bij het kiezen van een E-reader is het dus van belang dat u erop let dat deze het ePub formaat kan lezen. Alle bij Eas-E-reader verkrijgbare e-readers ondersteunen het ePub formaat m.u.v. de Amazon Kindle e-readers!
 
BESTANDSFORMATEN E-BOOKS
E-books zijn in allerlei bestandsformaten verkrijgbaar: PDF, DOC, TXT, RTF, HTML, ePUB, PRC, Mobi, etc. De meest voorkomende formaten zijn het PDF en ePUB bestandsformaat. Indien een E-reader deze formaten kan lezen zijn vrijwel alle boeken en documenten te lezen.
 
EXTRA FUNCTIES E-READERS
 Ook zijn er allerlei extra functies beschikbaar op E-readers. De belangrijkste zijn:
- Ingebouwde LED verlichting (frontale verlichting d.m.v.een lichtgeleidende folie dus geen achtergrond verlichting en nog prettiger om van te lezen dan alleen E-ink zonder LED verlichting).
- Touchscreen waarmee u met de vinger of via een speciale pen delen tekst kunt markeren of aantekeningen maken. 
- WiFi (draadloos internet) zodat u draadloos op het internet kunt om e-books te kopen en downloaden.
- Muziekbestanden en/of luisterboeken (MP3) afspelen via een hoofdtelefoon. Nadeel hiervan is dat het ten koste gaat van de levensduur van de batterij.

Denk goed na waarvoor u de e-reader gaat gebruiken en of u al deze functies echt nodig heeft. Een e-reader is een "dedicated device" en u kunt er één ding heel goed mee doen: e-books lezen. De LED (Glowlight) verlichting heeft zeker toegevoegde waarde.
 
E-INK SCHERM
De meeste E-readers hebben een schermdiagonaal van 6 inch (15,4 cm).  Klik op de link om een gevoel voor de afmeting te krijgen: schermdiagonaal. Dit is kleiner dan een doorsnee boek en dus passen er minder regels op het scherm. Men moet dus vaker de "bladzijde omslaan".
Ook zijn de E-ink schermen vooralsnog alleen verkrijgbaar in zwart-wit. Er wordt wel gewerkt aan kleuren e-ink maar het is de vraag of deze ooit nog op de markt zullen komen. Afbeeldingen kunnen over het algemeen getoond worden maar zijn dan opgebouwd uit maximaal 16 tinten grijs: ongeveer hetzelfde als een zwart-wit afbeelding in de krant.

Net als een boek maakt het E-ink scherm gebruik van reflectie van het licht, net als bij het gedrukte woord. In het donker is het scherm dus niet te lezen. U heeft een leeslampje nodig tenzij het scherm over ingebouwde LED verlichting beschikt. Het zogenaamde "glowlight". Dit is geen backlight zoals bij een laptop, tablet of TV scherm! Een speciale lichtgeleidende folie zorgt voor egale verspreiding van het licht aan de voorzijde.

Of u kiest voor een 5 inch, 6 inch of 9,7 inch scherm is sterk afhankelijk van uw eigen voorkeur. Bij een kleiner scherm dient u vaker de bladzijden om te slaan maar daartegenover staat dat de E-reader lichter en kleiner is.
 
TIPS
Het is aan te bevelen een (lederen) beschermhoes te kopen bij de E-reader. Schade aan het scherm valt nooit onder de garantie en het scherm is het meest kwetsbare deel van de E-reader. Let op: soms wordt er standaard een beschermhoes meegeleverd.

Het interne geheugen van de meeste E-readers is ruim voldoende om honderden e-books op te slaan. Indien u veel gratis boeken gaat downloaden en graag uw volledige digitale bibliotheek bij u heeft is het aan te raden een extra geheugenkaart bij de reader te kopen. Zie de tabel: Geheugen voor meer informatie. Let op: niet alle e-readers kunnen uitgebreid worden met een geheugenkaart.

Vrijwel geen enkele e-reader wordt met een stopcontactlader geleverd. Alle e-readers worden wel met een USB kabel geleverd. Deze gebruikt u om e-books via de computer op de e-reader te zetten en om de e-reader op te laden. Gaat u op reis en neemt u uw computer niet mee dan is het aan te raden een USB stopcontactlader bij uw e-reader te kopen. Bij veel e-reader krijgt u de stopcontact lader voor de e-reader er van ons gratis bij. 
 
Ook is het handig een leeslampje te kopen omdat in het donker een e-reader zonder glowlight (ingebouwde LED verlichting) net zo slecht te lezen is als een papieren boek. Wil uw partner slapen maar u nog even lezen dan is dit met een speciaal leeslampje, dat op de E-reader geklemd kan worden, op te lossen.
 
Terug naar boven

 

 

 

 

GEMEENSCHAPPELIJK KENMERKEN E-READERS
 
Gewicht
E-readers zijn vrijwel allemaal lichter dan een doorsnee boek. Het gewicht varieert tussen de 150 en 350 gram. Hoe meer functionaliteit en hoe groter het scherm des te zwaarder de E-reader. 
 
E-ink
Iedere echte e-reader maakt gebruik van een E-ink scherm. Deze schermen maken gebruik van de reflectie van het licht net als bij echt papier. Dit is dus zeer rustig voor de ogen en kan niet vergeleken worden met een computer of tablet scherm. Zo is dit scherm in het donker niet te lezen en heeft u in principe een leeslamp nodig. Een groot voordeel is dat de afmeting van de letters zelf in te stellen is. Voor meer informatie: E-INK.
Schermen zijn er in verschillende afmetingen die in inch wordt aangegeven (schermdiagonaal): 5” (12,7 cm), 6” (15,2 cm), 6,8" (17,3 cm) en 8,1” (20,6 cm). Hoe groter des te duurder. Voor een overzicht van de afmetingen: SCHERM DIAGONAAL.
 
Batterij
E-ink schermen zijn extreem energie zuinig. U kunt duizenden bladzijden lezen op één batterij lading. Het opladen gebeurt vrijwel altijd via de meegeleverde USB kabel waarmee u de e-reader met de PC verbindt maar kan ook met een USB lader voor in het stopcontact.
 
Geheugen
Iedere e-reader wordt geleverd met een groot geheugen. Minimaal is dit 512 MB en kan oplopen tot 4 GB. Ook kan vrijwel iedere e-reader uitgebreid worden met een geheugenkaart. Gaat u de e-reader gebruiken om alleen boeken te lezen zonder veel plaatjes dan kunt u op 512 MB zeker 500 e-books kwijt. Voor meer informatie: GEHEUGEN.
  
Bestandsformaten
Vrijwel alle e-readers ondersteunen de belangrijkste e-book bestandsformaten. Voor de Nederlandstalige literatuur zijn dit ePUB (DRM) en PDF. Wilt u de E-reader gaan gebruiken voor specifieke bestandstypen controleer dan goed of dit bestandsformaat ondersteund wordt. Voor meer informatie: BESTANDSFORMATEN.
 
Extra’s

E-readers zijn er primair om e-books op te lezen. Om zich te onderscheiden hebben sommige e-readers meerdere functies aan boord. Vrijwel allemaal kunnen ze bijvoorbeeld ook muziek afspelen en foto’s tonen (zwart/wit). Vraag uzelf altijd af wat u daadwerkelijk gaat gebruiken als u overweegt een e-reader te kopen.

 

Terug naar boven

 

 


 

 

VERGELIJKINGSTABEL
 
Indien u vrijwel alle beschikbare e-readers wilt vergelijken kunt u kijken op Wikipedia voor een overzicht: WIKIPEDIA TABEL E-READERS.

De eerste tabel vergelijkt op technische aspecten. De 2e tabel kunt u overslaan. De 3e tabel vergelijkt op ondersteuning van bestandsformaten. 99% van wat u gaat lezen is van het epub of pdf formaat; de belangrijkste e-book bestandsformaten (uitgezonderd de Amazon Kindle e-readers).

Opmerkingen:
Screen Type ► Bij scherm type is E-ink, E-ink Pearl of HD wat u wilt hebben, waarbij het HD en Pearl E-ink scherm het beste is. SiPix is wel beter dan LCD, LED of TFT maar inferieur aan E-ink.

Touch screen stylus ► Niet alle touch screens kunnen met de vinger bediend worden. Er zijn resistieve/capacitieve, Wacom en IR (infrarood) touchscreens. Hierbij zijn de resistive/capacitieve en IR touchscreens met de vinger te bedienen. Het nadeel van het resistive/capacitieve touchscreen is dat er een laagje over het scherm ligt waardoor er meer reflectie optreedt en er sneller vegen en vlekken achterblijven. Wacom werkt alleen met een stylus.

Het IR touchscreen heeft dus duidelijk de voorkeur, daarna Wacom en niet aan te raden zijn de oudere resistive/capacitieve touchscreens. De nieuwste generatie, zoals die in de Kindle Paperwhite wordt gebruikt, is vrijwel onzichtbaar en dus ook geschikt.
 
Wireless network ► Vanwege de e-ink technologie reageert het scherm vrij traag en is internetten geen pretje. U mag zich dus afvragen hoe belangrijk de WiFi functie voor u is. In 95% van de gevallen worden de e-books via de PC gekocht en via de USB kabel op de e-reader gezet.
 
Text to speech ► Indien de functie aanwezig is, is er vaak alleen een Engelstalige stem aanwezig. De Pocketbooks zijn de enige die ook Nederlandse teksten kunnen voorlezen (niet te verwarren met het afspelen van luisterboeken).
 
Integrated dictionary ► Er staat in de tabel niet bij welke talen woordenboeken er aanwezig zijn. De Sony, Kobo en Pocketbook zijn een aantal readers die ook een Engels - Nederlands woordenboek hebben.
 
Card reader slot ► Hier wordt aangegeven of het mogelijk is het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart en welk type.
 
Internal storage  ► Bij veel e-readers staat er tussen haakjes het daadwerkelijk vrije geheugen. Bij vrijwel alle e-readers wordt een deel van het geheugen gebruikt door de firmware (besturings software).
 

Terug naar boven

 

 


 

 

TABEL GEHEUGEN - AANTAL E-BOOKS
 
Het aantal E-books dat op uw E-reader past is afhankelijk van een aantal variabelen. Dit is de reden dat u veel verschillen ziet bij wat de verschillende leveranciers van E-readers opgeven. De variabelen zijn: 1) Het bestandsformaat. 2) De omvang van de E-books. 3) Andere bestanden naast E-books.
 
1) Er is een groot verschil tussen de hoeveelheid ruimte die wordt ingenomen tussen een ePUB en een PDF formaat E-book.
2) Indien een E-book alleen tekst bevat zal de omvang van het bestand veel kleiner zijn dan een E-book dat ook afbeeldingen bevat. Ook is er vanzelfsprekend een groot verschil tussen Tolstoj's Oorlog en Vrede en het laatste boekenweek geschenk.
3) Indien u naast E-books ook nog andere bestanden op uw E-reader zet zoals muziek bestanden (MP3, WAV) of foto's (JPG, TIF, PNG) zal dit ten koste gaan van de beschikbare ruimte.
 
 
Bij het volgende overzicht gaan we ervan uit dat er geen andere bestanden dan epub E-books op uw E-reader staan en dat de boeken nauwelijks afbeeldingen bevatten.

AANTAL MBAANTAL E-BOOKS
128 125
256 250
512 500
1024 1000
2048 2000
4096 4000
 
 

 

 

 

 

Terug naar boven
 

  


 
BEVEILIGING VAN E-BOOKS
 
Indien men een boek koopt dient hiervoor auteursrechten betaald te worden. Om ervoor te zorgen dat een gekocht boek niet illegaal gekopieerd wordt zijn deze bestanden beveiligd. Deze beveiliging noemt met Digital Rights Management (DRM).
 
In feite zijn er 3 soorten beveiliging in omloop:
1) Mobipocket beveiliging (.PRC en .Mobi en .AZW)
2) Adobe beveiliging (.ePub en .PDF)
3) Watermerk beveiliging (.ePub en .PDF)
 
Sinds begin 2013 zijn 85% van de e-books geleverd door het Centraal Boekhuis (CB) voorzien van watermerk beveiliging. Dit wil zeggen dat een aantal kenmerken van de koper van het ebook zijn vastgelegd in het gekochte e-book. Zodoende kan men altijd traceren wie de oorspronkelijke koper van het ebook is geweest in geval deze in de illegaliteit opduikt. Dit zou moeten voorkomen dat u als klant het ebook illegaal gaat verspreiden. Het grote voordeel van deze beveiliging is dat u geen speciale software nodig heeft om dit ebook te kunnen openen. U kunt het ebook uitlenen/geven en lezen op zoveel apparaten als u wenst. Nu is het wel zo dat leveranciers van ebooks wel DRM (kopieerbeveiliging) kunnen aanbrengen ook al komen de ebooks van het CB. Kobo is een partij die dit bijvoorbeeld blijft doen.
 
In Nederland heeft men min of meer gekozen voor de Adobe (ePUB) beveiliging. In Amerika is het met name de Mobipocket beveiliging die overheerst. De E-readers van Amazon.com (de Kindle) gebruiken een afgeleide van deze laatst genoemde beveiliging (.AZW). Sony had ook een eigen DRM systeem (.LRF) maar heeft inmiddels in Nederland ook gekozen voor het ePUB systeem.
 
Technisch gezien zouden alle E-readers beide formaten kunnen ondersteunen maar wegens licentieredenen mag dit niet. U moet dus kiezen tussen één van deze twee beveiligingssystemen en daarmee kiest u meteen ook uw E-reader want er is er niet een die beide systemen tegelijkertijd ondersteunt. Soms is het mogelijk een Adobe DRM E-reader via een firmware update om te zetten naar een Mobipocket DRM E-reader. Dit is niet iets wat Eas-E-reader u wil adviseren om te doen.
 
Wat wel mogelijk is, is dat de twee onbeveiligde formaten (Mobi/PRC én ePUB) beide gelezen kunnen worden. Wat dan dus het geval is dat er slechts één bestandsformaat  de DRM beveiliging heeft. Kortom gratis boeken kunnen dan in zowel Mobipocket als ePub formaat gelezen worden maar boeken die gekocht worden (en die dus beveiligd zijn met DRM) kunnen alleen gelezen worden door een E-reader die ePub DRM ondersteunt óf Mobipocket DRM (.PRC of .AZW) ondersteunt.
 
Het is mogelijk om via Calibre (freeware; gratis te downloaden via het internet) epub bestanden om te zetten naar .azw bestanden zodat u deze ook op de Kindle kunt lezen. Indien het DRM beschermde epub bestanden zijn dient u ook nog een plug-in te installeren. Dit werkt alleen voor ebooks die u zelf gekocht heeft (met uw eigen Adobe ID). Calibre kijkt namelijk naar het Adobe ID waarmee uw PC geautoriseerd en uw epub DRM e-book voordat het toestaat dit te verwijderen.
 
ePub ondersteuning:
- BEBOOK Touch, Pure, Neo, Club, One, Mini
- BOOKEEN Cybook Opus, Cybook Gen3, Odesey,
- ONYX Boox A60, M92, M92s, M90, M91s, i62, i62 HD, i62 Firefly, C65
- HANVON B630, N516, N518, N520 en N526
- IREX DR800S en met laatste firmware update DR1000
- NOOK WiFi, Touch, Glowlight
- KOBO WiFi, Touch, Glo, Mini, Aura en Aura HD
- SONY PRS600, PRS300, PRS650, PRS350, PRS950, PRS-T1, PRS-T2, PRS-T3
- ICARUS Sense, Sense G2, GO, Pocket, eXcel, 8, 
- IRIVER Story, Story HD, Cover Story
- POCKETBOOK 301, 602,603, 902, 903, 912, 611, 612, 613, 622, Touch en Lux
 
Mobipocket ondersteuning: 
 - IREX Iliad 2nd Edition, IREX Iliad Book Edition
 - AMAZON Kindle (.azw een afgeleide van het Mobipocket formaat).
 

Terug naar boven

 

 


 

 

WAT IS E-INK / HOE WERKT HET BEELDSCHERM?

 
E-INK
De belangrijkste techniek die E-readers mogelijk hebben gemaakt is de ontwikkeling van het E-ink scherm ook wel E-paper genoemd. Het lezen vanaf een E-ink scherm niet vermoeiend is voor de ogen. Dit in tegenstelling tot LCD, TFT, LED (computer of tablet) schermen. Daarnaast zijn de E-ink schermen zeer energiezuinig. Hieronder volgt de uitleg hoe E-paper werkt.
 
Er bestaan verschillende soorten elektronisch papier. Bij de nu gangbare technologie is het elektronisch papier gemaakt van een dunne laag geleidende kunstof. Het kunstof laagje bevat miljoenen miniscule met olie gevulde capsules waarin zwarte en witte pigmentdeeltjes zweven. Deze pigmentdeeltjes reageren op een elektrische lading. Hierdoor kunnen de capsules onder invloed van spanning zwart of wit gemaakt worden, net als inktstippen op papier. Door te variëren met de spanning kunnen er grijstinten gemaakt worden.
 
Een belangrijke eigenschap van E-paper is dat de toestand van de capsules niet wijzigt zolang er geen spanningsverschil optreedt. Anders gezegd: de tekst of afbeelding blijft gewoon op het elektronisch papier staan, ook al wordt de E-reader uitgeschakeld. Men kan op de meeste E-readers duizenden pagina's omslaan op één batterijlading.
 
Een tweede belangrijke eigenschap is dat er geen achtergrondverlichting nodig is om het beeld te kunnen bekijken. Net als bij gewoon papier moeten we dus een externe lichtbron gebruiken om te kunnen lezen. Dat zorgt ervoor dat lezen van een E-reader veel minder inspannend is dan lezen van een beeldscherm. Bovendien, aangezien E-paper net als gewoon papier op reflectie is gebaseerd, is het scherm ook in vol daglicht (in de zon) prima te lezen.
 
Elektronisch papier werd in de jaren zeventig ontwikkeld door Xerox. Elektrisch geladen bolletjes draaiden onder invloed van een spanning en lieten een zwarte of witte kant zien. In de jaren negentig werd dit principe vervolmaakt door Joseph Jacobson. Hij ontwikkelde microcapsules, gevuld met elektrisch geladen witte deeltjes die opgelost waren in een gekleurde olie. De onderliggende elektronische schakelingen bepaalden of de deeltjes bovenin de capsule kwamen, waardoor het papier op die plek wit werd, of onderin de capsule, waardoor het papier de kleur van de donkere olie kreeg.
 
In 1997 richtte Jacobson het bedrijf E Ink op om het elektronisch papier commercieel te ontwikkelen. E-Ink ontwikkelde een verbeterde versie van Jacobsons papier, waarbij de capsules met witte deeltjes in donkere olie vervangen werden door capsules met zwarte en witte deeltjes in een doorzichtige olie.
 
Parallel aan de ontwikkeling van elektronische inkt verschenen de eerste E-readers. Deze waren echter gebaseerd op 'traditionele' lcd technologie. Deze E-readers waren door toepassing van lcd technologie echter niet geschikt om lang te lezen en de readers ondervonden bovendien stevige concurrentie van de opkomende PDA (Personal Digital Assistent). Voordeel van LCD is natuurlijk dat de schermen ook kleur kunnen weergeven, wat met elektronisch papier (nog) niet mogelijk is.
 
E-PAPER
Hoewel e-paper eigenlijk de term voor electronische krant is wordt e-paper tegenwoordig ook gebruikt voor een imitatie van e-ink. Een producent in China heeft reverse engineering gebruikt om het E-ink scherm te imiteren. In feite is e-paper een kopie van e-ink en doet niet onder in kwaliteit, contrast of snelheid (althans; niet zover wij hebben kunnen ontdekken). Aangezien patenten in China niet gehandhaafd worden heeft het bedrijf E-ink een afnemer van de e-paper schermen (Trekstor) in Europa voor de rechter gedaagd. Of e-paper een lang leven beschoren is is dus de vraag.
 
PEARL E-INK
Het bedrijf E-ink heeft de E-ink technologie nog verder doorontwikkeld waarbij er een hoger contrast (een lichtere achtergrond en zwartere letters) wordt bereikt en tevens de snelheid verbeterd is. In de nieuwste en betere e-readers is dit scherm terug te vinden.
 
KLEUREN E-INK
Op het moment van schrijven, eind 2011, is er nog geen commercieel verkrijgbare kleuren e-ink e-reader beschikbaar. Er gaan geruchten dat Hanvon de eerste zal zijn met kleuren E-ink maar tot op heden blijft het bij geruchten.
 
HD E-INK
LG heeft het eerste High Definition E-ink scherm ontwikkeld. Vrijwel alle 6 inch e-reader schermen zijn 600x800 pixels. Het LG E-ink scherm dat we terugvinden in de iRiver Story HD is 768x1024. Hiermee is het beeld nog scherper dan van andere readers.
 
SIPIX
Een concurrent van E-ink is het SiPix scherm. Het is eveneens een reflectief scherm maar de technologie is anders dan die van E-ink. Waar E-ink gebruik maakt van zowel witte als zwarte deeltjes bestaat een SiPix scherm uit alleen maar zwarte deeltjes. Tevens zijn de "cups" grover dan die van E-ink. Gevolg is dat het contrast minder groot is en tevens de verversings snelheid achterblijft bij die van E-ink. Onze voorkeur heeft dan ook duidelijk het E-ink scherm.
 
SiPix schermen ► Asus DR900, Bookeen Orizon, Icarus Sense
E-ink schermen ► Bebook Neo, Bebook Club, Bookeen Opus, Pocketbook, Sony PRS600 en PRS300, Italica, Kobo WiFi, Nook WiFi,
Pearl E-ink schermen ► Onyx M90 en M91s, Bebook Club S, Kobo Touch, Sony PRS-T1 en PRS650 PRS350 PRS950, Nook Touch, Amazon Kindle 3 en 4 en Touch.
HD E-ink schermen ► Onyx i62 HD, iRiver Story HD
 
TOUCHSCREENS
Een aantal e-readers wordt met een touchscreen (aanraakscherm) uitgevoerd. Niet alle touchscreens kunnen met de vinger bediend worden. Er zijn 3 soorten touchscreen in omloop: 
1) Resistieve (vinger+stylus) / capacitieve (alleen vinger of speciale stylus)
2) Wacom (alleen speciale stylus)
3) IR (infrarood) (alleen vinger)
 
Hierbij zijn de resistive/capacitieve en IR touchscreens met de vinger te bedienen. Het nadeel van het resistive/capacitieve touchscreen is dat er een laagje over het scherm ligt waardoor er meer reflectie optreedt en er sneller vegen en vlekken achterblijven. Wacom werkt alleen met een speciale stylus. Het IR touchscreen heeft dus duidelijk de voorkeur, daarna Wacom en niet aan te raden zijn resistive/capacitieve touchscreens. Dit vanwege het extra laagje dat op het scherm ligt wat ten koste gaat van de scherpte van de letters en extra reflectie in het (felle) licht.
 
Resistieve/capacitieve readers ► Sony PRS-600, Icarus Sense G2, Asus DR900, Bookeen Orizon en Odyssey
Wacom readers ► Bebook Neo, Onyx M90 en M91s, Pocketbook 603 en 903, IREX DR800 en DR1000
IR readers ► Kobo Touch, Nook Touch, Amazon Touch, Sony PRS-650 en PRS-T1
 
GLOWLIGHT
De laatste generatie e-readers hebben een e-ink scherm met ingebouwde LED verlichting. De LED's bevinden zich onder de rand van de reader en verlichten het scherm egaal door middel van een lichtgeleidende folie. U kunt bij de meeste Glowlight schermen de helderheid zelf instellen. Door de verlichting lijken de schermen een hoger contrast te hebben dan e-readers zonder Glowlight.
 
E-readers met Glowlight: Onyx Firefly(Moonlight), Nook Simple Touch Glowlight, Amazon Kindle Paperwhite, Kobo Glo

Terug naar boven

 

 


 

 

ADVIES VAN EAS-E-READER
 
Alle E-readers die wij aanbieden hebben echte e-Ink schermen (geen SiPix, LED, LCD, TFT of andere) en verbruiken zeer weinig stroom. De Li-ON battery heeft daarom een zeer lange levensduur. Indien een e-reader een touchscreen heeft dan leveren we ook alleen maar die e-readers waarbij de leesbaarheid niet gehinderd wordt door extra lagen. Wij verkopen dus geen oudere e-readers met capacitief of resistief touchscreen die vanwege hinderlijke reflectie in de zon minder goed leesbaar zijn.
Ons assortiment bestaat uit de beste e-readers verkrijgbaar. U kunt dus eigenlijk geen miskoop doen.
 
SCHERM AFMETING KEUZE 
De afmeting van het scherm (scherm diagonaal) is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Dit is de reden dat we per categorie een advies uitbrengen (afmeting 5, 6, 6.8 en 9.7 inch).
De meest verkocht e-readers zijn 6 inch. Dit is de optimale mix tussen draagbaarheid, leesbaarheid en prijs. 6 inch is kleiner dan wat u gewend bent van een boek. U dient dus wat vaker een bladzijde "om te slaan". 
Met een 5 inch scherm is dit dus helemaal het geval, zeker als u de letters ook wat groter gaat zetten. Het voordeel is dat 5 inch e-readers wel heel klein zijn en dus makkelijk in een binnenzak of handtasje passen. Ideaal voor onderweg. Heeft u goede ogen en is draagbaarheid het belangrijkste dan is een 5 inch scherm het juiste voor u.
 
Indien draagbaarheid niet belangrijk is maar juist de afmeting van de letters dan is een e-reader met een 9,7 inch scherm aan te raden. Specifiek mensen met slechte ogen of een visuele beperking zijn vaak geholpen met een e-reader. U kunt tenslotte de letters zo groot zetten als u zelf wil. De readers zijn wel veel groter (ongeveer A4 formaat) en zwaarder (400-500 gram) dan de 5 en 6 inch.

De e-readers met een 6,8 of 8 inch scherm worden vaak in eerste instantie als het meest prettig ervaren omdat de afmeting van het scherm het meest lijkt op de bladspiegel dat we kennen van een papieren boek.
 
TOUCHSCREEN OF KNOPPEN
Ook dit is afhankelijk van uw voorkeur. Een touchscreen werkt wel prettig en intuïtief. Indien u kiest voor een touchscreen kies dan voor een infrarood, Wacom of laatste generatie capacitief touchscreen. Zoals aangegeven verkoopt Eas-E-reader alleen e-readers waarbij otpimale leesbaarheid voorop staat. Een touchscreen gebruikt u met name om aantekeningen te maken of passages aan te strepen (highlighten) maar ook om bladzijden om te slaan. Het prettigst zijn de e-readers met zowel knoppen als een touchscreen om de bladzijde om te slaan.
 
We baseren ons advies op een aantal variabelen:
► Bedienings- en gebruiksgemak
► Degelijkheid
► Prijs
► Meegeleverde accessoires
► Touchscreen en/of WiFi (aanraak beeldscherm en/of draadloze verbinding)
 
ADVIES CATEGORIE 5 INCH (12,7 cm schermdiagonaal):
De beste e-reader in deze categorie is de Kobo Mini vanwege het IR Touchscherm en Pearl E-ink scherm. Ook de productkwaliteit geeft de doorslag. 
 
ADVIES CATEGORIE 6 INCH (15,2 cm schermdiagonaal):
De Sony PRS-T2 en T3, Kobo Glo en Aura, Nook Touch Glowlight en Onyx C65 zijn vergelijkbare readers met een Pearl E-ink scherm en infrarood touch technologie. De Nook Touch Glowlight, Onyx C65 en Kobo Glo hebben ingebouwde LED verlichting. Heeft u dit eenmaal ervaren dan wilt u niet anders meer. De verlichting werkt contrast verhogend; ook in het (binnen) licht. De Onyx is de meest veelzijdige met audio, internet, knoppen en aantekeningen maken in PDF bestanden om deze te kunnen mergen (samenvoegen) tot een nieuw bestand. De Kobo heeft ook internet maar geen audio. De Nook Touch heeft ook WiFi maar u kunt hiermee niet het internet op. De Onyx C65 heeft knoppen aan de linker en rechterzijde om bladzijden om te slaan en de Sony aan de onderzijde van het scherm. De Kobo heeft geen knoppen. Prettig aan de Kobo,Onyx en Nook is dat u de bladzijde kunt omslaan door op het scherm te tikken. Bij de Sony moet u een veegbeweging maken. Bij de Nook, Onyx en Kobo kunt u de regelafstand en marges instellen wat bij de Sony niet mogelijk is. U kunt bij alle vier lettertype en lettergrootte instellen. Bij de Sony zit u vast aan de meegeleverde Sony software. De Kobo e-readers gebruiken ook eigen software maar kunnen ook onder Adobe Digital Editions (ADE) gebruikt worden (Sony niet!). De Nook en Onyx kunt u onder ADE gebruiken. De Onyx heeft als extra voordeel dat u uw eigen mappenstructuur kunt overnemen van de PC. Bij de overige readers dient u zelf boekenplanken aan te maken. De Sony, Onyx en Kobo hebben een Nederlandstalig menu maar de Nook niet. Welke u ook kiest; het zijn allemaal top e-readers waar u veel leesplezier van zal hebben.
 
ADVIES CATEGORIE 6.8 INCH (17,2 cm schermdiagonaal):
De Kobo Aura HD is de enige keuze in deze categorie maar wellicht de beste keuze uit alle categorieën samen. Deze e-reader met ingebouwde LED verlichting heeft een net iets groter High Definition E-ink scherm waardoor het appraat het dichtst bij ons gevoel van een papieren boek komt. Met 4 GB intern geheugen en snelle processor de beste e-reader verkrijgbaar.
 
ADVIES CATEGORIE 9.7 INCH EN GROTER (20,6 cm schermdiagonaal):
De beste keuze is de Onyx M92 met Pearl E-ink scherm en Wacom touchscreen. De Pocketbook 912 is een goede tweede. De Onyx werkt het meest intuïtief. De M92 is de beste E-reader voor het lezen en bewerken van PDF bestanden verkrijgbaar. U kunt aantekeningen in de tekst maken en deze exporteren en printen.

KIES ZELF DE MEEST GESCHIKTE E-READER:

We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet en door een aantal vragen te beantwoorden wordt u naar de, voor u, meest geschikte e-reader geleidt.


 

Terug naar boven

 

 


 

GRATIS NEDERLANDSTALIGE E-BOOKS DOWNLOADEN
 
Indien u een bestelling plaatst bij Eas-E-reader ontvangt u van ons een uitgebreide Nederlandstalige werkinstructie met afbeeldingen hoe u gratis Nederlandstalige e-books kunt downloaden en op uw e-reader kunt zetten.

U ontvangt een e-mail met de link naar deze instructie nadat uw order door ons aan u verzonden is. U ontvangt altijd een verzendbevestiging van ons. Mocht u geen e-mails van ons ontvangen kijkt u dan altijd even in het SPAM filter of de map "Ongewenste e-mail".

Mocht u geen instructie hebben ontvangen stuurt u dan een e-mail met uw bestelnummer en de opmerking dat u de "werkinstructie e-books gratis downloaden" mail niet ontvangen heeft. We sturen u dan zo spoedig mogelijk alsnog de werkinstructie toe.

OVER E-BOOKS
E-books zijn goedkoper dan papieren boeken. Helaas is het verschil kleiner dan u waarschijnlijk denkt. Het loont in ieder geval om diverse aanbieders te vergelijken omdat er geen vaste e-book prijs bestaat zoals bij het papieren boek wel het geval is. Een deel van het prijsverschil zit in de BTW. Over een papieren boek betaald u 6% BTW omdat het cultureel erfgoed is. Het vreemde is dat over hetzelfde boek, maar dan in de vorm van een e-book, u 21% BTW betaald. Dit omdat het een electronisch bestand is. Er zijn al landen, zoals Luxemburg en Frankrijk, die e-books ook onder het culturele erfgoed laten vallen zodat er slechts 6% BTW geheven wordt. Uiteraard wacht Nederland de beslissing van de EU af. Eind 2013 of ergens in 2014 wordt verwacht dat alle e-books onder het 6% BTW regime vallen. Als het goed is zullen de e-books dus nog 15% goedkoper worden.

Eas-E-reader is van mening dat de prijs van e-books kunstmatig hoog wordt gehouden en het aanbod laag. Dit zal mogelijk gedaan worden om de boekhandel te beschermen maar waarschijnlijker is de reden hiervoor om de inkomsten van uitgeverijen op hetzelfde niveau te houden. De uitgeverijen hebben jarenlang achterover kunnen leunen en goud geld verdiend. Men tracht angstvallig aan dit oude model vast te houden door een kopieer beveiliging in te voeren (Digital Rights Management) voor e-books. Uit het verleden, bij de opkomst van de digitale muziek, is gebleken dat dit geen succes is geworden. De combinatie van hoge prijzen, weinig aanbod en kopieerbeveiliging werken piraterij in de hand. Uit intern onderzoek is dan ook gebleken dat meer dan 80% van onze klanten meerdere illegale e-books bezitten. Om partijen als Google en Apple buiten de deur te houden zou het goed zijn als de uitgeverijen zich verenigen en gezamenlijk een platform ontwikkelen waar e-books tussen de 3 en maximaal 8 Euro kosten. 

Terug naar boven

 

 


 

DE BELANGRIJKSTE BESTANDSFORMATEN UITGELEGD
 
ePUB (.epub) ► ePUB is een open standaard bestandsformaat. Dit wil zeggen dat er geen licentierechten betaald hoeven te worden om dit bestandsformaat te gebruiken om boeken te beveiligen. ePub is de standaard in de digitale boekenindustrie geworden. Steeds meer e-readers accepteren dit bestandsformaat. In 2009 besloten China en Taiwan eveneens te kiezen voor het ePUB formaat.

PDF (.pdf) ► PDF (Portable Document Format) is een bestandsformaat dat al jarenlang op de computer wordt gebruikt en nu ook zijn weg naar de e-reader heeft gevonden. Bijna alle bekende e-readers kunnen met dit formaat overweg. Het voordeel van PDF is dat de pagina’s er op alle beeldschermen hetzelfde uitzien. Vrijwel alle printbare documenten kunnen met een eenvoudig programma omgezet worden in PDF formaat.
 
DOC (.doc) ► Dit is het bestandsformaat dat het populaire tekstverwerkings- programma Word van Microsoft gebruikt.

Amazon AZW (.azw)Amazon heeft voor de Kindle een eigen beveiligd bestandsformaat. Alleen e-books in AZW-formaat kunnen op de Kindle weergegeven worden. Het bedrijf biedt ook een bestandsconversie aan voor Word en PDF bestanden.


Mobipocket (.prc) ► Mobipocket is een bestandsformaat van Franse makelij dat door een beperkt aantal e-readers wordt geaccepteerd en vooral ook gericht is op het gebruik in combinatie met PDA’s en smartphones. Er worden inmiddels vrijwel geen nieuwe boeken meer in dit formaat gepubliceerd.


ASCII tekst (.txt) ► TXT-bestanden zijn bestanden waarin enkel tekst staat. Er ontbreken dus opmaakeigenschappen, waardoor het bestand welliswaar het kleinste is maar hierdoor is de leesbaarheid niet optimaal.

 

Terug naar boven

 

 


 

 

HOE DOWNLOAD EN INSTALLEER IK EEN GRATIS E-BOOK?
 
Dit gedeelte beschrijft hoe een gratis E-Book kunt downloaden en installeren op uw E-reader.  Voor instructies hoe een betaald E-book te downloaden en installeren klikt u hier: E-books kopen en installeren.
 
E-BOOK DOWNLOADEN
Het is afhankelijk welke site u gebruikt om het E-book te downloaden hoe de procedure verloopt. We gebruiken als voorbeeld een E-book van de site Gutenberg.org:
► U selecteert het E-book dat u wilt hebben en klikt op onderaan de pagina op het ePub bestand (Main Site).
► Vervolgens verschijnt er een venster waar u kiest voor "Opslaan". Ook kunt u hier de naam aanpassen van het bestand. Ons advies: "Auteur_Titel.epub".
► Sla het bestand op in een map waar u het weer terug kunt vinden. Ons advies: maak een nieuwe map "Ebooks" aan onder "Mijn documenten".
► U sluit het venster. Het E-book is nu op uw computer opgeslagen.
► U kunt nu verder gaan met meer gratis E-books te downloaden.
 
U kunt op 2 manieren het gratis E-book op uw E-reader zetten:
1) U gebruikt Adobe Digital Editions om al uw E-books te beheren.
2) U gebruikt Adobe alleen voor de betaalde boeken en gebruikt de Verkenner van Windows om uw gratis E-books op de E-reader te zetten.
 
1) ADOBE DIGITAL EDITIONS (BOEKEN BEHEER PROGRAMMA)
► Start Adobe Digital Editions en voeg het boek toe aan uw bibliotheek (druk op CTRL+O).
► Om het E-book te installeren op uw E-reader dient u verbinding te maken met de PC waarop het E-book is gedownload en waarop het Adobe Digital Editions programma is geïnstalleerd. Over het algemeen verbindt u uw E-reader met uw PC via een (meegeleverde) USB kabel. 
LET OP: Afhankelijk van uw E-reader dient u aan te geven of u verbinding wilt maken of dat de E-reader alleen opgeladen dient te worden.
► Het Adobe Digital Editions programma zal uw E-reader herkennen en vragen of het apparaat geautoriseerd moet worden (eenmalig).
► U kunt nu eenvoudig boeken aan de rechterzijde klikken en slepen naar uw E-reader die aan de linkerzijde is verschenen.
► Zodra u klaar bent kunt u de E-reader loskoppelen van de PC en beginnen met lezen.
 
2) VERKENNER OM E-BOOKS TE INSTALLEREN
► Om het E-book te installeren op uw E-reader dient u verbinding te maken met de PC waarop het E-book is gedownload. Over het algemeen verbindt u uw E-reader met uw PC via een (meegeleverde) USB kabel. 
LET OP: Afhankelijk van uw E-reader dient u aan te geven of u verbinding wilt maken of dat de E-reader alleen opgeladen dient te worden.
► Uw E-reader zal als extra station verschijnen in de Windows Verkenner. Net als met een USB Memory stick of een externe harde schijf kunt u mapjes aanmaken op de E-reader en bestanden (E-books) erop kopiëren.
► Zodra u klaar bent kunt u de E-reader loskoppelen van de PC en beginnen met lezen. 
 
 
HOE EEN E-BOOK TE KOPEN EN TE INSTALLEREN?
 
Dit gedeelte beschrijft hoe een E-Book te bestellen en te downloaden is. Het gaat hier om een beveiligd boek (DRM = Digital Rights Management) waarvoor betaald moet worden vanwege de auteursrechten. Voor instructies hoe een gratis boek te downloaden en installeren klikt u hier: Gratis E-books installeren.
 
E-BOOK BESTELLEN
Het is afhankelijk welke webshop u gebruikt om het E-book te bestellen hoe de procedure verloopt. Over het algemeen volgt u de volgende stappen:
► U selecteert het E-book dat u wilt hebben en klikt op Bestellen.
► U gaat naar uw winkelwagen het klikt op Afrekenen of Bestellen.
► U voert uw naam en adresgegevens in.
► U kiest de betaalmethode (over het algemeen IDEAL).
► U maakt u bestelling definitief en rekent af.
► U krijgt een link te zien waar u het E-book kunt downloaden.
 
ADE: ADOBE DIGITAL EDITIONS (BOEKEN BEHEER PROGRAMMA)
► We gaan ervan uit dat u een DRM beveiligd E-book heeft gekocht. In dit geval heeft u het programma Adobe Digital Editions nodig om uw boeken te kunnen beheren. Over het algemeen zal de webshop waar u het E-book heeft gekocht u  informeren hoe het programma (ADE) te installeren. Het installeren van dit programma is een eenmalige actie.
 
► Veel computers zijn beveiligd tegen het downloaden van bestanden. Er verschijnt dan een smalle gele balk met een waarschuwing over het downloaden van bestanden. U klikt op de balk en kiest voor "Download File".
► Er verschijnt een venster met de keuze "Open" (openen) of "Save" (opslaan). U kiest hier voor "Open" (openen). Soms staat het programma waarmee het geopend dient te worden erachter. Dit programma moet Adobe Digital Editions zijn.
► Het Adobe Digital Editions programma zal starten en het ePub bestand (het E-book) downloaden. Zodra dit gedaan is kunt u het boek al lezen op uw PC. Standaard worden de gekochte E-books gedownload in de map My Digital Editions onder Mijn Documenten.
Meer over het installeren en authoriseren: FAQ ADOBE DIGITAL EDITIONS
 
 
E-BOOK INSTALLEREN OP E-READER
► Om het E-book te installeren op uw E-reader dient u verbinding te maken met de PC waarop het E-book is gedownload en waarop het Adobe Digital Editions programma is geïnstalleerd. Over het algemeen verbindt u uw E-reader met uw PC via een (meegeleverde) USB kabel. 
LET OP: Afhankelijk van uw E-reader dient u aan te geven of u verbinding wilt maken of dat de E-reader alleen opgeladen dient te worden.
► Het Adobe Digital Editions programma zal uw E-reader herkennen en vragen of het apparaat geautoriseerd moet worden (eenmalig).
► U kunt nu eenvoudig boeken aan de rechterzijde klikken en slepen naar uw E-reader die aan de linkerzijde is verschenen. Let op: u dient in de overzichtsweergave van ADE te zitten (het boekenplankje linksbovenin).
► Zodra u klaar bent kunt u de E-reader loskoppelen van de PC en beginnen met lezen.
TIP: Verplaats de E-books niet vanuit de map My Digital Editions. ADE zal het E-book dan niet meer kunnen vinden!
Indien u echt alles wilt weten van ePub en DRM klik dan hier: ePub en DRM voor gevorderden.
 
Terug naar boven

 

 


  

 

DAGLICHTLAMPEN
 
Omgevingslicht is van cruciaal belang indien u comfortabel wilt lezen of (hand)werken. Zeker naarmate we ouder worden is goed licht van groot belang. Zo heeft iemand van 70 drie keer zoveel licht nodig als iemand van 20. Een groot deel van het jaar zitten we binnenshuis waar overdag voldoende licht lijkt te zijn. Vaak blijkt dit toch onvoldoende te zijn ook al denken we van niet. Vermoeide ogen of zelfs boeken niet meer kunnen lezen is het gevolg. U gaat op zoek naar een leesbril terwijl u veel kunt bereiken met de juiste verlichting. Wat u vaak doet als u iets wilt bestuderen dat klein en gedetailleerd is, is ermee naar het raam lopen om het beter te kunnen zien.
 
Wat u dus nodig hebt is daglicht voor een optimaal contrast. Vrijwel alle binnenhuisverlichting is zacht, geel "gezellig" licht. Dit is heel ander licht dan daglicht (zie afbeelding 2). Indien u een krant tracht te lezen onder een normale gloeilamp dan wordt het lastig lezen omdat het krantenpapier ook wat gelig is. Het contrast is slecht waardoor u vermoeide ogen krijgt. U zult merken dat met een daglichtlamp de krant lezen nog veel prettiger wordt zonder vermoeide ogen. Dit is de reden dat Eas-E-reader speciale daglichtlampen heeft opgenomen in het assortiment. Niet voor de "gezelligheid" maar om goed te kunnen lezen, puzzelen, breien, borduren, kantklossen, modelbouwen of wat voor hobby u ook heeft. Zie de video hieronder wat het verschil in waargenomen kleur is onder een normale lamp en een daglichtlamp.
 
  
Een ander groot voordeel van daglicht is dat het ervoor zorgt dat u zich gedurende de donkere wintermaanden minder "down" voelt. Er is onderzocht dat door te weinig daglicht mensen last kunnen krijgen van depressies of "winterblues". Ook blijkt dat men minder goed slaapt waardoor men zich continue moe voelt. Het biologische ritme raakt verstoord door te weinig licht. Daglichtlampen helpen dit tegen te gaan. Er zijn speciale lichtbakken verkrijgbaar maar indien u werkt met een daglichtlamp heeft u deze waarschijnlijk niet nodig. Voor meer informatie hierover: LICHT VOOR LATER.
 
LICHTKLEURTEMPERATUUR (Kelvin)
De lichtkleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en zegt iets over de kleur van het licht zoals het waargenomen wordt door het menselijk oog. Zo wordt een lamp van 3500 K ervaren als warm geel, 4500 K als warm wit en 6500 K als helder maar wel koel wit. Deze laatste waarde, 6500 K, komt overeen met daglicht. De daglichtlampen zijn allen voorzien van lampen met een lichtkleurtemperatuur van ongeveer 6500 K.
 
 Afbeelding 1
Afbeelding 2
 
LUX EN LUMEN
Het is van belang te letten op het aan lux of lumen dat een lamp geeft indien u een daglichtlamp gaat aanschaffen. Het aantal lumen van een lamp geeft aan wat de lichtsterkte is van de lamp oftewel hoe helder een lamp is. Deze waarde is onveranderlijk hoe dichtbij of veraf u ook staat. Het aantal lux geeft de intensiteit van het licht aan op een oppervlakte. De afstand speelt hierbij dus wel een rol. De hoeveelheid licht op een bepaald oppervlakte zal veel groter zijn op 10 cm afstand dan op 100 cm afstand. Bij iedere lamp wordt aangegeven wat het aantal lux is op een afstand van 50 cm en bij de loeplampen is dit een afstand van 20 cm. Dit zijn de meest gangbare afstanden die gebruikt worden.
 
 
Afbeelding 3
 
Terug naar boven

Naar daglichtlampen